Att lämna en del av sig själv

Det är lite det jag gjort när jag flyttat från Finland till Sverige, lämnat en del av mig själv. Samtidigt har denna del av mig växt och blivit starkare och starkare för varje dag som gått.
Jag är finlandssvensk och bor i Sverige. En finlandssvensk är en finländare som har svenska som modersmål. Det är det och inget annat.

När jag bodde i Finland längtade jag efter att få flytta därifrån och "bli svensk". Så enkelt som jag trodde det skulle bli var det inte.

Nej jag kommer inte flytta tillbaka till Finland, jag kommer fortsätta bo i Sverige. Jag har hittat min plats här i världen, men trots detta glömmer jag inte bort att jag är Finlandssvensk.

Ja jag saknar Juthbackamarknaderna, Jeppisdagan, Venetziansk och att prata om semlor som i betydelsen frallor och inte fettisdagsbullar. Sådana saker saknar jag, men även min familj och vänner. Trots det känner jag att jag hittat min plats här i världen, en plats där jag trivs att bo på och en plats där det finns utrymme för mig att utvecklas som individ.

Den finlandssvenska sidan av mig har blivit starkare och starkare, det är inget som jag kommer släppa, den delen kommer alltid finnas kvar.

Den delen kommer finnas kvar när jag skaffar dubbelt medborgarskap, jag byter inte ut mitt finska till ett svenskt, utan jag fixar ett dubbelt. Den dagen det är dags för mig att gifta mig så kan ni glömma atr jag byter bort mitt efternamn, aldrig! Det enda tänkbara scenariot som finns är att ha dubbelt efternamn.

Det jag vill komma fram till är att när jag flyttade till Sverige så trodde jag att jag skulle bli helsvensk, men med tiden har jag konstaterat att mina traditioner och delar av min kultur och identitet bara blir starkare för varje dag som går. Jag är och kommer alltid vara en stolt finlandssvensk som bor i Sverige. Det är jag och det byter jag aldrig bort.
//Carco

Gillar

Kommentarer