Att vara finlandssvensk i Sverige

Att vara Finlandssvensk i Sverige. Det är en intressant upplevelse måste jag säga. Lite över tre år har jag bott här och jag trivs.

Trots det ställer min finlandsvenska dialekt till problem ibland. För det första är det knappt någon som kan placera min dialekt. De flesta förstår inte att jag kommer från Finland och de få som listar ut det tror att jag kommer från Åland. Väldigt väldigt fel, tyvärr.

Sen är det uttalet som ibland kan göra det knepigt, mitt sätt att säga sju är inte detsamma som svenskarnas. Samma gäller vissa finlandismer som slinker in mellan varven.

Jag är en finlandssvensk, men jag känner mig hemma i Sverige. Det finns få tillfällen då jag känner mig som en utlänning, men vad gör det? Jag är en finlandssvensk bosatt i Sverige. Jag är inte den första och inte heller den sista.

Men ibland är det bra med överlevnadslistor. Så nästa vecka kommer ett inlägg som heter " Så överlever du som finlandssvensk i Sverige".

Håll utkik och trevlig kväll!

//Carco

Gillar

Kommentarer

JossusTravelPics
JossusTravelPics,
Intressant att läsa. Mina föräldrar kom hit från Finland på 70-talet. Dialekten har försvunnit men mamma har fortfarande lite svårt för när hon ska använda "en" och "ett".
nouw.com/jossustravelpics
Carcos
Carcos,
Ja tänk så det kan vara! Finlandssvenskan är allt en intressant dialekt😊
nouw.com/carcos
liilah
liilah,
Roligt att du trivs! Min sambos föräldrar kom/kommer från Finland (mamman lever, inte pappan). Jag jobbar inom hemtjänst och träffat flera från Finland, intressanta berättelser hur de kom hit bla.
nouw.com/liilah
Carcos
Carcos,
Åh vad spännande! Måste vara givande att få höra alla historier! ❤️
nouw.com/carcos