Det hörs inte att du är finlandssvensk

Ursäkta va?

Ja, här kommer min lilla protestsång för nu får ni snälla ge er, läs på lite om vem vi Österbottningar är. Södra Finland består inte av alla finlandssvenskar.

Det är ändå helt okej när svenskarna inte förstår sig på min dialekt, de har ändå bara hört Mumin och Mark Levengood prata, men ni kan alltid lära er mera. Eller så får det förbli min uppgift att utbilda svenskarna kring vilka de Österbottniska Finlandssvenskarna är.

Det som dock känns som ett knivhugg i ryggen är när Sverigefinnarna inte förstår sig på min dialekt, eller nån som har många bekanta i Finland och tror sig veta mera än mig om finlandssvenska dialekter. Ursäkta, men va?

Igår fick jag åter igen höra: Jahaa, men du pratar inte som en finlandssvensk, det hörs inte.

Vissa dagar önskar jag att det typ fanns en "Finlandssvensk vecka" i Paradise hotel", då hade alla lärt sig vilka vi är. Dock är det väldigt tragiskt att det ska behöva vara på det viset.

Jag finns, jag är finlandssvensk, bosatt i Sverige, mitt modersmål är svenska, mina föräldrar är uppväxta i Finland och jag pratar precis som man ska prata i Österbotten i Finland. Kolla lite finlandssvenska österbottniska vloggar eller lyssna på KAJ. Utvidga er allmänbildning, tack på förhand!


//Carco

#nouwautumnchallenge

Gillar

Kommentarer