Det svenska beteendet

Det är söndag och det betyder att det kommer ett nytt inlägg med temat " finlandssvensk i Sverige" och det jag tänkte prata om idag är inget mindre än det svenska beteendet.

1. En stor skillnad från svensk finland är att man här i Sverige kramar alla, även om det är första gången man träffar någon så kramas man!
Kommer ihåg första gången jag träffade min pojkväns föräldrar och så många kramar jag fick av alla, första gången jag träffade dem! Jag var verkligen inte beredd på det men det är bara att tacka och ta emot och kramas lite till. Så kom ihåg, i Sverige kramas man!

2. Om du går på en fest här i Sverige som inte är på en mindre ort, drick inte så mycket alkohol. Du kommer nämligen vara den enda som dricker så mycket. Här dricker man alkohol lite "finare", lite vin till maten, tar en öl med kollegorna, men man dricker inte lika mycket som man hade gjort på en fest i Finland, ifall det inte är en hemma fest på en mindre ort i Sverige. Det är det enda undantaget, annars nej, bara lite!

3. Fråga alltid hur det är med människor, även om du inte bryr dig. I Sverige är man otrevlig om man inte frågar. Om någon frågar dig är det bara att svara : Bra, för personen i fråga bryr sig inte om dig och därför skall du inte berätta om dina livsproblem, ja ifall du inte är Leif GW Persson, då är det okej.

4. Om det är grönt för gående betyder det ; gå snabbt, och om det är rött betyder det ; gå ännu snabbare. Ta inte hänsyn till andra som går över vägen utan du är viktigast! Bara gå rakt fram och stanna inte för någon, då får du stanna för alla. Gå rakt fram och sänk inte blicken!

5. När du ska gå på ett tåg / en spårvagn / tunnelbanan eller bussen så gäller det att vara snabb. När alla gått av är det dags att trängas, oberoende hur många lediga platser det finns. Trängas och komma först ombord är det viktigaste, alltid!

6. Du har kanske hört att svenskar är mycket mera sociala än finländare, men så är inte fallet! Svenskarna är precis som vi, lika inåtvända och gillar mycket eget utrymme. Samma regler gäller som i Finland:
- Prata aldrig med någon på tåget/ bussen /andra kollektiva färdmedel.
- Sätt dig inte bredvid någon ifall du inte måste ( om det inte finns nån annan ledig plats)
- Ha alltid din väska bredvid dig och ta upp 2 platser.
Kort sagt, på denna front är svenskarna precis som vi.
//Carco

Gillar

Kommentarer