ORD och begrepp som du inte ska använda

Idag är det sista dagen som det är #nouw30daychallenege och dagen till ära blir det ett inlägg som handlar om finlandssvenska begrepp som ställer till problem i Sverige. Har gjort några sådana inlägg tidigare och vad jag kan se är det de mest uppskattade inläggen här på bloggen. Det betyder att vi fortsätter med det!

Tillbaka till ord och begrepp som du inte skall använda i Sverige:

På hälft : Vi brukar säga det när man har något på hälft, något som är halvklart typ? Det värsta som finns är när ni svenskar bara tar det lugnt och lämnar saker, ni tar inga beslut utan säger att det löser sig. Det löser sig? Nej man säger inte så, man gör det här och nu och inte skjuter upp det i all evighet. Ni svenskar behöver uttrycket på hälft för det är det ni är oftast.

Veckoslut : Ni säger helg, vi säger veckoslut. Veckoslut är så mycket tydligare, slutet på veckan, inga konstigheter.

Villa : För oss finlandssvenskar betyder det sommarstuga, för er svenskar betyder det egnahemshus. Alltså en villa för oss är en sommarstuga. En villa för er är ett egnahemshus.

Till sist tänkte jag att vi ska prata om dessa oklarheter med klockan. I början blev jag allt förvirrad, men nu har jag anpassat mig till det svenska samhället. Det tog sin lilla tid, men ju längre man lever desto mera lär man sig.


Tio före fem : Heter något så konstigt som "Tio i fem" i Sverige. Första gången jag sa att klockan var tio före fem så förstod ingen vad jag menade, så ett tips är att använda "i" istället för "före". Det finns en grej som är lite värre och det är när ni svenskar skall avancera och säga att klockan är "fem i halv", alltså 25 över.... Inte det lättaste när man är nyinflyttad.


Tack Nouw för en bra challenge, nu har jag verkligen nischat min blogg "Finlandssvensk i Sverige".

//Carco

Gillar

Kommentarer