Du pratar som mumin

Något som folk verkar gilla att ha saker att säga till om är min dialekt. Jag har fått höra en massa olika saker om hur jag pratar och vad min dialekt pratar om. Nedan kommer några exempel.

- Du pratar precis som Mumin.

- Åh vad roligt du pratar, du låter som Mumin och det påminner mig om min barndom.

- Du pratar precis som Mark Levengood.

- Det låter sååå gulligt när du pratar!

- Du pratar som Arja Saijonmaa.

- Kan du inte säga Sju och Chock som vi säger det? Du säger sjuu och inte chju.

- Va!?! Kommer du från Finland, det skulle jag inte listat ut. Hade snarare gissat på Norrland.

- Du pratar inte svenska, du bryter på finska.

- Varför blandar du ihop finska och svenska?

- Du kommer inte härifrån, men var tusan kommer du ifrån? Norrland? Dalarna? Sörmland? Nej vette tusan varifrån du kommer. Det är allt en speciell dialekt du har.

Som ni ser så har jag fått höra en hel del om min dialekt redan och jag har inte ens bott i Sverige i 2 år! Hur galet är inte det? Jag lovar er att detta inte är slutet på listan av saker som jag får höra om min finlandssvenska dialekt här i Sverige. Listan kommer växa och växa med åren, men varför är det så? Lite mera borde väl ni i Sverige veta om oss Finlandssvenskar, eller är det verkligen så här illa?

Och det här med ord så som " Sju, tjuv, chock, tjock och många flera", det är lite problematiskt ibland. Hemma i Finland skulle mina vänner höra skillnaden på vad jag menar, men här i Sverige gör de inte det. De uttalar dessa ord lite annorlunda och sväljer vissa bokstäver ibland. Så gör inte vi därifrån där jag kommer! Men vad är då rätt och vad är fel?

Jag tror inte det finns något rätt eller fel utan på olika platser så har vi olika dialekter trots att vi pratar samma språk. OCH till sist: Jag pratar en svensk dialekt och inte med någon finsk brytning eller finsksvensk blandning.

Visste ni att den dialekt som jag pratar, så den påminner mera om fornsvenskan än den Svenska som ni pratar i de större delarna av Sverige.

//Carco


P.s Kolla videon och lär er lite allmänkunskap ;)

Gillar

Kommentarer