Finland, skärpning!

Eurovision song contest närmar sig med stormsteg och i år är det Sveriges tur att hålla i tävlingen igen. Förra gången tävlingen hölls i Sverige var 2013 eftersom Loreen vann 2012. Hur ser det ut med Finland på den fronten?

Finland debuterade i tävlingen 1961 och har deltagit 49 gånger (2015). Vi har vunnit en ynka gång. EN! Och det var år 2006 då hårdrocksgruppen Lordi vann med bidraget ”Hard rock halleluja”. Tidigare har vår bästa placering varit en sjätteplats med Marion Rungs låt ”Tom Tom Tom” som tävlade 1973.

Bidraget som vi hade förra året var inget att hurra över. Ärligt talat så var det ingen ”Eurovisionslåt”. Jag personligen tyckte att bidraget var uruselt. Ja vi tog oss inte ens till final. När har Finländarna tänkt lära sig att skicka in bidrag som har en chans att nå en bra placering.

Om vi jämför med t.ex. Sverige eller Norge så har de vunnit betydligt fler gånger än Finland och dessutom placerat sig bra på senaste tid. Norge har vunnit 3 gånger och Sverige har vunnit 6 gånger. Finland 1…

När är det Finlands tur att stå på prispallen? Jag tror att det blir när finländarna inser att deras koncept inte håller. Det är typiska ”Finländska bidrag” och ja, det är bra att det är vår kultur osv. Men i tävlingssammanhang måste man ibland utvecklas och ta lite inspiration utifrån, visst?

Ta Krista Siegfrids som exempel, hon deltog i den svenska Melodifestivalen i år. Det blev en flopp men det vi kan konstatera att hoppet för en vinnarlåt från Finland är lite som ett aprilskämt. (Siegfrids låt var bra, men p.g.a. att hon inte är så känd i Finland och dessutom tävlat för Finland i Eurovisionen fanns det ingen chans för henne i Sveriges melodifestival).

I år har vi inte heller någon ”Eurovisionslåt” enligt mig, utan det är en radiolåt typ (poplåt inte eurovisionslåt). Kanske jag har fel? Det kan gå bra för Finland i år, men jag är tveksam.

Finland… SKÄRPNING!

//Carco

8

Gillar

Kommentarer