Finland slår Sverige på vissa fronter

Nu har jag som sagt varit uppe i Åre kommun och haft några föreläsningar och under mina föreläsningar brukar jag dra referenser till Finland och mig som Finlandssvensk. Tänkte ta och berätta om dem i detta inlägg.

Alltid i början av mina föreläsningar brukar jag göra klart för publiken att jag är Finlandssvensk och att det innebär att jag är en Finländare med svenska som modersmål. Brukar även berätta att jag uttalar vissa ord lite annorlunda så som siffran sju, detta för att det är så mycket statistik med i mina föreläsningar. Brukar bli några goda skratt i början, men dessa bjuder jag på.

Lite senare in i föreläsning brukar jag komma in på ämnet utbildning och vad är en god utbildning. Här brukar jag säga att i Finland där har vi bättre utbildning än i Sverige, men Sverige har i alla fall bättre utbildning än vissa delar av Etiopien. Där kan jag garantera att de drar på sina smilband och vissa brister ut i skratt.

Nu låter det kanske som att jag driver bort hela min föreläsning, men så är det verkligen inte. Dock är det så att jag föreläser om så tunga och svåra ämnen så då behövs det i de flesta fall lite skratt på vägen, blandat med djupa och allvarliga diskussioner. Det är även ett sätt att skapa en relation med publiken, men ja det är självklart, jag tar alltid tempen på publiken och i vissa fall passar det inte med några "skämt" utan då är det en informativ föreläsning rakt igenom.


En annan sak som finns med i min föreläsning är problematiken med preventivmedel i utvecklingsländer. Här brukar jag börja med att jämföra Finland och Sverige och säga att Sverige faktiskt är bättre än Finland på denna front. Det gillar den svenska publiken att höra. Brukar berätta vad P- piller kostar i Sverige (om du är under 25år så får du det gratis i många kommuner, annars är det 25 Sek som gäller för 3 månader. I Finland är det mellan 200 - 500 Sek som samma p piller kostar för 3 månader!) När jag berättat detta så går jag vidare till hur det ser ut i Utvecklingsländer, endast 40 % av flickorna i åldern 15 - 19 år har tillgång till preventivmedel. Galet, men sant!

Så ibland är det bra med dessa jämförelser och det lönar sig att vara Finlandssvensk i Sverige!

Gillar

Kommentarer