Finska grisar och mjöd - mums

Hej på er!
Ni som följt med ett tag vet ju att jag är finlandssvensk och flyttade till Sverige från Finland för fem år sedan. Under den tiden har jag blivit ännu mer mån om mina finska traditioner och godsaker hemifrån.

I hembyn var det rena rama lyxen när man fick äta "Snåres grisar" från bageriet. Åh vad gott det var. Och som jag saknat att äta grisar. Gissa då hur exalterad jga blev när jag såg att ett bageri i Sverige i Västerås bakar det ibland?!? Nej men va!  Så igår blev det finska grisar till fika. Hemlängtan slog till i varje nerv i kroppen, det är ju trots allt två år sedan jag var och hälsade på i hembyn.

Inte exakt som originalet, men ack så gott ändå. I dessa var det rabarbersylt och om det ska vara som originalet så är det hallonsylt som gäller.

Sen närmar ju sig 1:a maj, alla picknick:ars dag. Mjöd, struvor, majvippa och en picknickute i naturen. Det är en tradition jag inte släpper taget om i första hand.

Så idag efter jobbet "kokade" jag och sambon valborgsmjöd.

Det är lätt så lätt. Allt du behöver är:

4 liter vatten
250g strösocker
250g farinsocker
4 citroner
1/5 dels tsk jäst.

Själv halverade jag receptet då vi bara är två personer.

Så det du gör är att koka upp hälften av vattnet. Stäng av plattan och i med sockret och rör om tills det löst upp sig. I med resten av vattnet. Låt svalna tills det är fingervarmt, då tar du cirka 1dl mjöd och löser upp jästen, sen i med i kastrullen och rör om. Till sist i med citronerna, ja skriva dom!

Sen är det bara och lägga på locket och låta stå över natten och mojsa till sig.

När det sedan stått en natt silar du bort citronkärnor och skivor. Därefter tappar du upp det i flaskor och sätter i russin. Genom att tillsätta russin kan du hålla koll så det inte jäser för mycket.

Och om 1-3 dagar är det bara att dricka. Ju längre den står desto "starkare".

Så på fredag ska vi fritera struvor 😍 Och sen på lördag blir det första maj picknick 🙌

Älskar verkligen denna tradition!

//Carco

Gillar

Kommentarer

msahakangas
msahakangas,

Åh finska grisar är ju så otroligt gott! Jobbar på ett bageri utanför Västerås där vi har grisar med jordgubbssylt i <3

nouw.com/msahakangas
Carcos
Carcos,
Ja verkligen! Åh, nämen, vad är det för bageri? 😍
nouw.com/carcos
msahakangas
msahakangas,

Håkans Hembageri i Hallstahammar 🥰

nouw.com/msahakangas
Carcos
Carcos,
Åh, det måste jag ta och kolla in!
nouw.com/carcos
emelivet
emelivet,

Gud vad gott det såg ut 🤩

nouw.com/emelivet
Carcos
Carcos,
Ja det är det 😍
nouw.com/carcos
Felwan
Felwan,

Vad häftigt, är det alltså en typ av sprit? 😊

nouw.com/felwan
Carcos
Carcos,
Njaa inte riktigt. Det går att göra mjöd med alkohol i men jag brukar inte göra det. När den jäst för mycket brukar vi inte dricka den 😊
nouw.com/carcos