Genom vattenfall och bränder på Cypern

Vilken underbar dag! En jeeptur i Troodosbergen gav mycket. Hann knappt påbörja turen innan vi fick se en flock vildhundar. Som förövrigt var galet söta. Åh ni skulle sett dom!

Turen var väldigt skumpig, men lärorik.

Första stoppet var bara ett kort stopp där vi mötte upp de andra grupperna som också skulle upp i bergen. Vi hann dock se några små söta byggnader som var utplacerade.
Därefter bar det av till det första riktiga stoppet, vilket var i byn SSkarínou. Där livnär sig männen på att tillverka smycken, tavlor med mera i silver, medan kvinnorna väver och syr olika hantverk. Jag blev mäkta imponerad av alla vackra silverhantverk.


Förälskade mig också i några smycken och vips så hade min pojkvän köpt en super fin ring till mig. Handgjord i byn var den! Så vacker.

När vi handlat klart bar det av till ett kafeneion i byn Lefkar där de tillverkade kaffet på ett speciellt sätt.
Det fungerar lite som en grill. Där under brinner det och i de små kopparna kokar de kaffet på askan. När det är klart rör de om med en olivpinne. Smakade inget själv då jag inte är någon kaffedrickare, men de som var det verkar gilla kaffet.


Förutom god mat har vi fått uppleva en fantastisk natur. Mesa Potamos skogen och ett välkänt vattenfall, stora vingårdar och olivträd. Men vi fick även se vad hettan ställt till med. Häromveckan hade det varit en större brand uppe i bergen som lett till att stora vingårdar och odlingar brunnit ner. Det luktade fortfarande rök när vi åkte förbi.


Under turen fick jag lära mig att på Cypern placerar man ut höbalar på åkrarna enkom för att bygga brandvägar. Det för att förhindra att eventuella bränder sprider sig till nästa åker. 

Det sista stoppet på turen blev bergsbyn Omondos. Där var det som i Mamma mia filmerna. Så fint med alla färger och fönsterluckor. Älskar det! Vi besökte även klostret i byn.
Jag är mäkta imponerad av Cypern som land. Finns massvis kvar att lära sig, men jag har i varje fall fått se olika sidor av landet och lära mig mera.


//Carco

Gillar

Kommentarer