Gratis preventivmedel till alla?

Imorse läste jag en insändare som är publicerad i den lokala tidningen hemma i Finland. Österbottens Tidning. När jag läste denna insändare blev jag besviken, arg och förvirrad.
Något som jag märkt att skiljer sig åt väldigt mycket från hemma i Finland och här i Västerås är synen på familj, karriär och barn. När jag flyttade till Sverige var jag helt inställd på att jag ska plugga klart, gifta mig och direkt efter det skaffa barn. Allt detta skall vara klart tills jag fyllt ungefär 23år.

Jag säger inte att det är fel att tänka så, absolut inte, men jag vill inte ha det då längre. Efter att ha bott i Sverige ett tag och fått det bästa av två länder tänker jag lite annorlunda, jag vill plugga klart och sen så småningom gifta mig, men barn det kan vänta ett bra tag till. Innan 30 år ja men det är långt kvar till dess. Finns massor som jag vill göra innan det blir en till som jag måste ta hand om.

Så lite förändringar när det gäller olika saker, men tillbaka till Insändaren. Vidgade vyer skulle behövas...

Jag håller inte alls med! Det finns en orsak till att preventivmedel finns och det är fantastiskt bra att det är gratis åt ungdomar och unga vuxna. Det var i princip den största skillnaden med att få flytta till Sverige, gratis preventivmedel sålänge man är under 25 år. Det är dyrt och många slipper oönskade arborter. Nu är det inte så att man tänker sätta in en spiral på alla ungdomar eller dela ut gratis p piller på stan. Det kommer fortfarande fungera på samma sätt med besök hos barnmorska för att få preventivmedel utskrivna, med undantag kondom.

Vi är lyckligt lottade som får gratis preventivmedel! I utvecklingsländer har endast 40% av flickorna i åldern 15-19år tillgång till preventivmedel. Detta leder till oönskade graviditeter, aborter, unga tjejer som blir mammor och som inte vill eller är redo för det.

Jag förstår vad skribenten menar, men allt är inte så svart och vitt som han får det att verka. Ja absolut, avhållsamhet är en lösning, men testa att besök ett högstadie eller gymnasie med nyfikna ungdomar och testa att rekommendera avhållsamhet. Jag lovar att majoriteten kommer göra det motsatta. Gratis preventivmedel, super bra initiativ i Kronoby och Karleby. Sverige ligger i framkant på denna front men det är ett steg i rätt riktning.

Idag är det internationella kvinnodagen och vi skall vara stolta över att vara kvinnor. Inte bara idag utan varje dag. Vi skall ha möjlighet att välja när vi blir gravida eller inte blir det. Vi skall få välja avhållsamhet eller sex. Vi har rätt att använda preventivmedel och vi har rätt att avstå.

Det finns inget svart på vitt! Vad säger ni om denna insändare?

//Carco

Gillar

Kommentarer

Caroline ,

Hejsan, jag håller så med dig! Och det känns verkligen som att Sverige ligger så mycket före Finland när det kommer till detta och liknande ämnen... Skrev faktiskt själv också ett inlägg om samma ämne igår, efter att jag hade läst den samma insändaren på ÖT... https://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/carolinehognas/det-dar-med-preventivmedel

sevendays.vasabladet.fi/bloggar/carolinehog
Carcos
Carcos,
Ja verkligen! Viktigt ämne att prata om och jag hoppas verkligen att det blir mera som i Sverige på preventivmedelsfronten!
nouw.com/carcos