Har ni någonsin tänkt på detta?

Någon annan än jag som läst Katarina Wennstams bok Smuts? Ifall ni inte gjort det, läs den! Precis som det står på bokens pärm är det : ” Tro inte för en sekund att du är oberörd när boken är slut”.

Boken handlar om en familj som lever det perfekta livet. De är rika, är högt uppsatta och har drömlivet. Hon är en känd journalist och han är advokat. De har två barn en tjej och en kille, kan det bli mera perfekt än så? Det undrade jag också när jag läste boken men småningom dök advokatens mörka sidor fram. Han var en torsk, alltså en sexköpare. Deras liv var perfekt på utsidan men inte innanför husets väggar. Denna bok fick mig att tänka på en hel del grejer, bland annat hur vi människor jämför oss med varandra men även hur sexköpslagen ser ut.

Kan ni förstå att ett köp av en sexuell tjänst endast kostar dig 50 dagsböter om du blir dömd. Ja du får pluppar i dina papper, men hur kan straffet vara så lågt? Ett citat ur boken som jag tyckte var bra är : ” Om det inte finns köpare behövs inte prostituerade, men finns efterfrågan finns det prostitution”. Är det inte dags att satsa på och höja straffet för de som köper sexuella tjänster, höjs det borde det väl vara en högre tröskel att köpa sex, eller? Vad tror ni?

En annan sak om boken fick mig och fundera på var det perfekta livet. Är vi människor inte så att vi jämt och ständigt jämför oss med andra? Tittar avundsjukt åt sidan på personen i fråga som vi anser har allt. Drömlivet, men vet vi egentligen hur denna person

har det? Precis som i boken så trodde alla att denna familj levde drömlivet, men sist och slutligen var det tvärtom. Sällan är vi nöjda med våra liv och uppskattar det som vi har.

Snart börjar ett nytt år, nya möjligheter och dags att se det fina som du har och sluta jämföra dig med andra. Ikväll, ta fram ett papper och lista 5 saker som du är glad över att finns i just ditt liv. Nästa gång du jämför dig med någon annan, tänk på dessa saker som du skrev ner och fundera över varför du jämför dig med andra?

//Carco

10

Gillar

Kommentarer