När traditionerna blir viktigare

Snart har jag bott 3 år i Sverige. Jag trivs här och känner mig som hemma, men vissa delar har blivit väldigt viktigt för mig. Jag är en stolt Finlandssvensk och allt som har med finlandssvenskan att göra.
För mig är det viktigt att hålla fast vid vissa delar, t.ex. att fira lilla jul, göra mjöd och struvor och sådant som hör till den tradition jag är uppvuxen med. Göra det bästa av två världar helt enkelt, Sverige har många fina traditioner med som jag gillar, bland annat midsommarfirandet.

I början när jag flyttade hit var jag helt inställd på arr bara ha svenskt medborgarskap, men med tiden har jag kommit fram till att jag inte vill släppa min finländska sida ifrån mig så lätt. Det får helt enkelt bli dubbelt medborgarskap.

Är det någon annan än jag som går i samma tankar? Det vill säga att de egna traditionerna och sådant som förknippas med sin hemby/ort/land blir viktigare för en när man flyttar därifrån?

Jag har länge velat få tag på min bys folkdräkt. Vill kunna bära den på nationaldagen i Sverige och på midsommar samt andra högtider då tillfälle kommer. Igår fick jag äntligen tag på en! Våga skicka den på posten kommer jag inte våga, så får vänta med att prova den tills jag åker hem till Finland. Folkdräkten är allt vacker den!

//Carco

Gillar

Kommentarer