Pratar du svenska med finskbrytning?

Det här med att få förklara vad en Finlandssvensk är och varför jag har den dialekt som jag har. Ibland förstår jag inte hur det kan vara så svårt att förstå varifrån jag kommer, vad en finlandssvensk är och vad min dialekt är för något.

Nedan kommer några typiska kommentarer som jag brukar få:

- Tänk att du bara bott här 1,5år och redan pratar så bra svenska!

Vid dessa tillfällen brukar jag förklara att svenska är mitt modersmål och har pratat det hela mitt liv, dock går inte budskapet alltid fram...

- Jahaa, men då förstår jag ! Är din mamma eller pappa svensk?

.... Då känner man att dom aldrig kommer förstå detta.

-  Men varför måste ni lära er svenska i skolan och när vi här i Sverige inte behöver lära oss finska? Är inte det lite konstigt?

Svaret är nej... Har ni någonsin haft finska som nationalspråk? Nej. Vi har två nationalspråk, svenska och finska, ni har endast svenska. Det är inte så konstigt som ni får det att låta.

- Varför pratar du med en finsk brytning?

Varför pratar ni med svenskbrytning? Det är väl lika konstigt som att det hörs att jag kommer från Finland, MEN pratar svenska! Sen så är det samma sak som att ni pratar med en t.ex. skånsk eller norrländsk "brytning"... Så försök att förstå och bli inte så förvånade.

En finlandssvensk är en finländare med svenska som modersmål, precis som mig! Jag är en finlandssvensk som är bosatt i Sverige.

//Carco

Gillar

Kommentarer