Studenter och ekonomin

Som student är ekonomin något som man alltid tänker på. Oberoende om det gäller vid köp av mat eller när man betalar räkningar. Ja ekonomi är något som alla tänker på ibland och inte bara studenter.

Något som jag inte riktigt förstått mig på är Sveriges system med studiestöd och bostadsbidrag. Ingen tar nästan bostadsbidrag här för man skall ha så pass dålig ekonomi och omständigheterna ska vara speciella om man skall få bostadsbidrag och sen inte vara tvungen att betala tillbaka det. Detta resulterar i att de flesta tar studielån och detta leder till att man har ett lån som först är avbetalat när man är betydligt äldre. Hur kul är det? Inte roligt alls.

Jag får studiestöd och bostadsbidrag från Finland samt jobbar på sidan och och detta gör att jag precis klarar mig varje månad. Men idag konstaterade jag när jag fick min lönespecifikation att det kommer bli tajt nästa månad. Inget studiestöd och ingen hyra iofs, men en lön som knappt räcker till mat. Hur gör andra studenter? De som inte kan jobba på sidan om? De som har hyror att betala även under sommaren. Ingen aning.

Det positiva i allt detta är att skatteåterbäringen i Sverige kommer i Juni och det betyder att min situation är räddad. Men hur blir det för alla andra?

Är systemet för studiestöd, studielån och bostadsbidrag verkligen optimalt i Finland och Sverige? Lite förbättring tycker jag iaf att det borde vara.

Några tips från er som studerat ett tag? Har ni några på lager?

Några smarta tips från mig är:

  1. Gör en budget.
  2. Nudlar är gott med lite sötsur sås till 😉
  3. Handla på Netto.

Ta hand om er och vet ni det är snart den 25e och lönedags.

//Carco

Källa: drawing cartoon 13

9

Gillar

Kommentarer