Tjejer undersök era bröst!

Med mitt inlägg vill jag bara påminna er om det ni fått höra så många gånger, men det är oerhört viktigt att lära känna sina bröst. Det för att i ett tidigt skede upptäcka förändringar och knölar.

I februari upptäckte jag en knöl i mitt bröst. Vad tusan kunde det vara, kan man få knölar i bröstet när man är i min ålder? Det första jag gjorde var självklart att googla på knölar i bröstet och ganska direkt konstaterade google att jag var döende. Så googla inte era symptom. Så fort det blev måndag ringde jag till läkaren och de sa ungefär att det inte är något farligt och att det knappast behöver undersökas då jag är så ung. Efter att jag uttryckt min oro fick jag ändå inbokat en tid, men personen i andra luren sa ändå att det inte är något farligt och att tjejer i min ålder ofta får knölar i bröstet som försvinner med tiden.

Läkarbesöket gick av stapeln och läkaren konstaterade att det är ett fibroadenom, men att de måste undersöka det ytterligare så att diagnosen stämmer.

Ultraljud och biopsi gjordes och alla hade sagt att det inte är något farligt. Någon operation skulle det absolut inte bli. Min klump skulle försvinna av sig själv. För "skojs skull" frågade jag var de skulle sätta snittet om de hade varit tvungna att operera bort klumpen. Mitt på var svaret. Skönt tänkte jag att jag inte behöver opereras.

Några veckor senare kom brevet med provsvaret. Det som stod i brevet stämde inte alls överens med vad alla sagt till mig. Det stämde att det ser ut att vara en fibroadenom, MEN den kan innehålla cellförändringar och har drag av nån sorts tumörliknande grej. I brevet var en ny tid för planering av operation.

Idag var det dags att planera operationen. Läkaren berättade att det högst troligt inte är något farligt, men att de inte kan garantera det. Att min knöl har drag av det andra slaget gör att den kan växa snabbt och om några år skulle det kunna utvecklas till något negativt. Därför rekommenderas en operation.

I juni ska knölen opereras ort, vilket är en lättnad. Vad jag har förstått är det vanligt att tjejer får såna här typer av knölar men att de oftast försvinner med tiden. I mitt fall blir det en operation, men skönt att knölen ska försvinna så slipper jag fundera över om den kan ha cellförändringar eller vad det nu är. Det jag var mest orolig över var att jag skulle ställa till det för jobbet nu under sommaren, men det verkade också lösa sig, tack och lov.

Det andra jag tycker är lite jobbigt är att det ska bli ett ärr, men jag fick själv vara med och planera var snittet ska läggas så på den punkten känner jag mig nöjd. Nu hoppas jag bara att operationen ska gå bra när det väl är dags. Men först en Finlands vistelse och en examen. Sen måste jag säga att jag är oerhört tacksam över att min pojkvän följer med mig på läkarbesöken och som även ska vara med under operationsdagen. Han är en klippa!

Tjejer undersök era bröst!

//Carco

Gillar

Kommentarer