Ursäkta Sverige men detta är årets bästa högtid

Hur kan ni inte fira årets bästa högtid? Ja jag vet det är en tradition som endast firas i Finland men eftersom att ni ändå har så många influenser från andra länder varför inte Lilla jul /Pikku Joulu?

Något som är lite fy pipan är att jag och min kille har påbörjat en strejk fram till 1a december MEN redan innan vi påbörjade den kom vi fram till några viktiga undantag. Så här ser vår strejk ut:

Detta äter vi ej under strejken:

  1. Godis
  2. Onyttiga efterrätter
  3. Glass
  4. Chips
  5. Läsk
  6. Bullar, kex etc.

Tror det var allt och här kommer våra undantag:

  1. Jobbar jag med att dema något av detta gäller strejken ej p.g.a. att man är tvungen att provsmaka allt man bjuder på.
  2. Kalas, då gäller ej streken
  3. LILLA JUL

Ja jag kom på det tredje undantaget idag för hallå vem äter inte godsaker på lilla jul? Årets mysigaste dag? Nu är det säker många av er som inte har en blekaste aning om vad lilla jul går ut på men det ska jag ta och förklara för er.

Man kan förklara denna högtid som en försmak av julafton. Dagen inleds med att Lilla jultomten eller Tomtenissarna varit på besök under natten och lämnat ett paket under lilla jul granen eller utanför dörren eller vid den öppna spisen om man äger en sådan. Varierar lite vilket namn man använder runt om i Finland men hemma hos mig heter det Lilla jultomten.

Denna lilla juls tomte har då lämnat ett litet paket som man får öppna på morgonen. Inget exklusivt utan kan vara allt från lite julgodis till en julkalender. Något litet bara. När paketet är öppnat är det dags för frukost och diskussion kring vad man fått för julklapp.

Efter detta brukar man gå ut i skogen och hämta en liten lilla juls gran tillsammans med familjen. Att det finns snö är även viktigt för att få denna jul känsla men är inte alltid en självklarhet. Detta avgör moder natur. Julgranen som man hämtar skall inte vara stor utan endast ca 1 meter hög. Denna skall sen pyntas och göras fin när man kommer hem.

När julgranen är klar är det lunch på schemat. Vad är då inte bättre än att äta hemlagad risgrynsgröt med farmors goda jordgubbssylt. Och nej kära pojkvän det skall inte vara kanel och socker på gröten, det är helt fel, jordgubbssylt i alla lägen 😉

Efter lunch är det dags för julpyntning utav huset invändigt men även julbelysning utomhus skall fixas. Dessutom är det dags för årets första pepparkaksbakning. och provsmaka degen hör ju alltid till 😉

Om det finns snö ute brukar de små älska att bygga snögubbar, snögrottor ja allt möjligt men då krävs det att det är ”bliidon” som vi säger på min dialekt vilket tydligen heter Tösnö på standard svenska.

På kvällen är det mys som gäller, glögg och pepparkakor och en bra julfilm helt enkelt. För de som har åldern inne brukar det vara fest eller krogen men det beror helt på. En mysig dag helt enkelt. OCH detta år har jag blivit lovad att vi skall fira det här i Sverige. Gissa om jag är taggad! Endast 3 veckor kvar!

//Carco

6

Gillar

Kommentarer