Vad tycker jag egentligen om min utbildning

Jag fick en fråga för ett tag sedan gällande vad jag tycker om min utbildning så i detta inlägg tänkte jag ge min syn på utbildningen Kultur, Samhälle och Mediegestaltning.


Enligt mig krävs det väldigt mycket av sig som självständig individ för att gå denna utbildning. När jag började utbildningen hade jag aldrig använt mig utav Photoshop eller Adobe Premiere, aldrig! Under utbildningens gång har vi haft kurser i dessa program men som om jag skulle minnas något av det jag lärt mig? För att lära sig programmen gäller det att du på din fritid sysslar med programmen, redigerar bilder, klipper filmer, fixar ditt CV i Indesign osv. Så när jag började jobba på lokaltidningen i sommar skämdes jag nästan för min okunskap i programmen, men efter att ha jobbat med dem under hela sommaren kan jag dem bättre än vad jag lärt mig under hela min utbildning. Det krävs att du är självständig och tar ansvar för att du själv lär dig allt.

Något som även utmärker sig för min utbildning är allt grupparbete hela tiden! Du kommer vara tvungen att jobba med människor som du verkligen inte vill jobba med, personer som inte gör sin del och bara glider med och de som försöker köra över resten av gruppen. När du är klar med utbildningen kan jag nästan lova att du antingen blir en bra projektledare eller en person som vet hur man ska glida med resten av gruppen, eller ja det finns också de som blir bra på att kompromissa i alla situationer så att ingen ska hamna i kläm och för att undvika bråk. Så jag skulle säga att när du är klar med din utbildning faller du inom ramarna för någon av dessa. Sedan är det även så att i alla grupparbeten handlar det om respekt, kompromisser och att göra det bästa av situationen oberoende av hur jobbigt det är.

Efter ett tag på utbildningen lär man sig vilka människor som man funkar bra ihop med och då kan det bli ett fantastiskt bra projekt!

Gruppbildning.... Det är nog den delen jag tycker är den svåraste delen på min utbildning. Jag skulle nästan vilja påstå att det är lite som Paradise Hotel. Är du inte först ut med att planera och fixa ihop en grupp, då kan det sluta med att du hamnar i samma grupp som de som du kanske inte vill jobba ihop med eller som bara vill glida med.

Nu sista året kommer jag skriva min uppsats själv vilket är skönt i och med att allt hänger på mig själv och det inte är någon man behöver tjata på, sen är praktiken fixad så för min del blir det inget grupparbete eller produktionsarbete.

MEN sedan kommer ett sista gestaltningsarbete och då ska vi återigen jobba i grupper. Grupparbete är kul, det är extremt givande att få jobba med olika människor, men det jag hatar är att man måste kämpa för att få en grupp. Är du inte först ut med att gallra ihop en grupp hamnar du med "resten". Det är i sin tur inte heller något fel med det, men det lättaste är när man hamnar i en grupp med likasinnade som har samma mål och som man fungerar bra ihop med.

Något jag tror bidrar till denna Paradise hotel stämning på KSM är nog alla uttagningar till Festerier och Fadderier, samtidigt som det är en del av studentlivet. Sedan är jag den personen som inte är ute och festar varje helg, vilket många är och då hamnar lite utanför gruppen kan jag känna. Trots det är du inte ensam under din utbildning, nonsens. Jag har vänner, men inget typiskt gäng som man ser i filmer till exempel. Dock tycker jag att det galna med min utbildning och gruppbildningen är att jag nu när jag flyttat till Västerås har fått flera vänner här än vad jag har i skolan? Jag har vänner i skolan, så det är inget med det, men kanske beror det på att vi som går utbildningen är så självständiga och drivna personer som vet vad vi vill och vill gå vår egna väg?

Till lärarna då, vissa är väldigt flummiga och otydliga men sedan finns det de som är rakt på sak och det är väl de som jag främst gillar.

Mitt tips till dig som tänkt söka till utbildningen eller funderar på det är att utbildningens 2 första år är väldigt flummiga, du vet knappt vad du studerar och varför men så småningom börjar det klarna. Det krävs mycket av dig som person och om du tänkt lära dig något så är det upp till dig, du måste vara framåt och inte sitta bakåtlutad och vänta på att du får allt serverat, då har du sökt fel utbildning. Det är massor av grupparbeten, projektarbeten och det är du som kommer med idéerna, det är du som formar din utbildning själv. Alla dörrar är öppna, men det är upp till dig själv. Du ska trots allt bli en projektledare när du tar examen.

Det är många som hoppar av p.g.a. att de insett att utbildningen inte är något för dem, men det finns även de som inte klarar av den fria formen och tempot.

Jag tycker att KSM är en helt okej utbildning, men du drar upp dina spår själv. Utan mitt sommarjobb på lokaltidningen hade jag aldrig fått min praktik på SVT. Men kämpa på.

Det här är som sagt bara min syn av utbildningen, det finns säkert andra som tycker annorlunda, har ni frågor är det bara att kommentera eller mejla!

//Carco

Gillar

Kommentarer

IrisAlvarez
IrisAlvarez,
Spännande inlägg!!!
nouw.com/irisalvarez
Carcos
Carcos,
Tack så mycket! 😊
nouw.com/carcos