Syskonkärlek länderna emellan

Så var det söndag helt plötsligt igen och det betyder att det blir ett "Finlandssvensk" i Sverige inlägg, veckan till ära. Idag har jag suttit och kollat på lite artiklar om vad svenskar vet och tror om oss Finlandssvenskar. Som jag nämnt tidigare är det skrämmande lite, men när man får det svart på vitt så är det ännu mera skrämmande.

Artikeln är från SVT.

Att bara en av fem svenskar känner till att Finland är tvåspråkigt är hemskt! Vi finns faktiskt! Jag har varit med om detta otaligt många gånger att nån säger "Va pratar ni svenska i Finland", och ja det gör vi och har gjort det länge. Hur kommer det sig att vårt kära grannland Sverige har så lite kunskap om Finland? Vi tillhörde Sverige en LÅÅÅNG period och trots det existerar vi inte för er? Varför?

Något man också får höra ofta är att det finländare sysslar med är att bada bastu, piska varandra med björkris oc h att dricka vodka. Ja riktigt så lätt är nog inte livet i Finland. På tal om det fick jag en gång frågan " Gör det inte ont när ni piskar varandra med granris?" Den gången var det minst sagt svårt att hålla sig från att börja gapskratta. Det är nog det mest bisarra jag hört, eller kanske det med Kalle Anka är värre?

Det var en kille som en gång frågade mig om det är sant att Kalle Anka inte får visas på Tv i Finland då han går utan byxor eftersom det är så radikalt? Även då hade jag svårt att hålla mig för skratt, för den version som jag hört av detta är att det är svenskarna som tänkte förbjuda det då det är så radikalt....
Bildkälla : Foto: Tankesmedjan Magma


Men samma visa är det i Finland med, vi vet lite mera om Sverige men vi har våra fördomar om svenskarna. Vi tycker att dom är nonchalanta, lite stroppiga och nån jantelag har dom minsann inte. Riktiga skrytmånsar och "jag är bättre än dig" attityd. Det värsta en finländare vet är att bli jämförd med en svensk men trots allt detta finns det ett speciellt band bland Finland och Sverige. Syskonkärlek?

Som sagt, vi borde lära oss mera om varandras länder och kultur så att dessa fördomar inte skulle finnas.

//Carco

Gillar

Kommentarer